וועדות רפואיות של ביטוח לאומי הם וועדות שמורכבות מרופאים מומחים, ייצוג בוועדה רפואית הוא אפשרי וכדאי בהחלט. לאחר קבלת החלטות הוועדה הרפואית, זכאי הנכה להגיש ערעור לוועדה רפואית לעררים של ביטוח לאומי. עדיף לשכור שירותי ייצוג בוועדה הרפואית הראשונה, אך גם בוועדה לעררים עדיין לא מאוחר לקבל ייצוג משפטי. יש לציין כי תביעת נכות היא לנזקי גוף בשונה מתביעת נזק רכוש לרכב, שעליה נדון במאמר נפרד.
ייצוג בוועדה רפואית, האם זה אפשרי?
תהליך התביעה לקבלת קצבת נכות, מתחיל בזימון לוועדה רפואית כדי לקבוע מה גובה אחוז הנכות. ממה מורכבת הוועדה הרפואית? מהם זכויות הנכה בוועדה הרפואית, והאם ניתן לבוא עם ייצוג בוועדה רפואית? על כל אלה ועוד, ננסה לענות בשורות הבאות. את הוועדה הרפואית מרכיבים רופאים או לעתים אף רופא אחד המומחה לבעיה או למחלה שבגינה הוגשה תביעת הנכות. בהתאם לכך, הוועדה יכולה להיות וועדה נוירולוגית, וועדה אורתופדית או וועדה קרדיולוגית וכו'. בעיות פרקים ייבדקו באמצעות ראומטולוג ובעיות נפשיות באמצעות פסיכיאטר. נכה המגיש תביעה עבור מספר מחלות הנוגעות לכמה תחומים, ייבדק על ידי כמה וועדות רפואיות, וועדה לכל בעיה. ובדרך כלל כל וועדה רפואית תתקיים במועד אחר. הנכה זכאי להציג בפני הוועדה חוות דעת רפואית של רופא מטעמו, וכן רשאי להיכנס לוועדה באמצעות בן משפחה. כמו כן, זכאי הנכה להגיע עם ייצוג בוועדה רפואית, של עורך דין וכדו'.
שכירת שירותי ייצוג בוועדות רפואיות היא פעולה חכמה
כאשר אתם מוזמנים לביטוח לאומי לצורך קביעת אחוזי נכות, מומלץ לגשת לכך באמצעות ייצוג בוועדות רפואיות הניתן על ידי עורך דין מקצועי, בעל מרץ, ובעל מוניטין, שייתן לכם שירות אישי והוגן, אשר מתמחה בייצוג בוועדות רפואיות של הביטוח הלאומי ו/או של משרד הביטחון. גם מי שסובל מפוסט טראומה או מנזקים שאחרי מחלות זיהומיות כמו קורונה וכדו' זכאי לאחוזי נכות. ובכל מקרה כדאי כאמור, להתייעץ עם עורך דין מומחה לרשלנות רפואית ולביטוח לאומי, על מנת לדעת כיצד להציג את הנתונים בפני הוועדה הרפואית, ובשעת הצורך אף לקבל ליווי פיזי של עורך הדין לוועדה הרפואית. לאחר קבלת התשובות, במידה ונדחתה בקשתכם, אתם יכולים להגיש ערעור לוועדת העררים של הביטוח הלאומי. אם לא לקחתם עד עתה ייצוג משפטי של עורך דין – זה הזמן. אם היה לכם ליווי של עורך דין, הוא ימליץ לכם על הצעדים הנדרשים עד להשגת המטרה.
ייצוג בוועדות רפואיות ביטוח לאומי, מה תפקידו של עורך הדין?
עורך דין המלווה נכה בתביעה לקבלת קצבת נכות, אמור להנחות אותו ולהכינו לוועדות הרפואיות, הוא אמור להכין ולרכז את כל הניירת הרפואית, ולבדוק אם חסרים מסמכים. כמו כן, יבדוק האם יש טעם לצרף חוות דעת נוספת של רופא מומחה, עוד בטרם הפגישה בוועדה הרפואית. לאחר מכן צריך עורך הדין לבוא עם הנבדק לוועדה הרפואית, עורך הדין יוודא שכל הפרטים החשובים נרשמו בפרוטוקול של הוועדה הרפואית. ייצוג בוועדות רפואיות ביטוח לאומי כולל גם ליווי לאחר קבלת ההחלטות, עורך הדין יבדוק את ההחלטות, אם הן אינן משביעות את רצונו של הנכה או עורך הדין, הוא ימליץ לו אם להמשיך וכיצד להמשיך בהגשת תביעה לוועדת העררים. שימו לב: הגשת ערר מוגבלת בזמן וכדי לעמוד בתנאים הנדרשים יש לעמוד במסגרת הזמן הנתון.
ייצוג בוועדה רפואית ביטוח לאומי, באיזה שלב פונים?
נכים רבים מנסים לחסוך עלויות, ולכן הם מגישים את המסמכים בעצמם ללא ייצוג, ולאחר שנכשלים הם פונים לעורך דין לבקש ייצוג בוועדה רפואית ביטוח לאומי, כאשר בדרך כלל מדובר בוועדה רפואית לעררים, לאחר שנדחתה בקשתו. למרות שגם במצב זה יכול עורך הדין לסייע ולייצג את הנכה, אך המומלץ ביותר הוא לשכור שירותי עורך דין עוד בטרם הגשת המסמכים, מכיוון שכל מסמך יש לו משמעות להמשך התביעה ולהצלחתה. בל נשלה אתכם – יש הרבה נכים המגישים בעצמם את התביעה לביטוח לאומי ללא ייצוג בוועדה רפואית ביטוח לאומי, והם גם מצליחים… אך ליווי של עורך דין מגדיל את הסיכוי לאישור התביעה, ועוד יותר מכך לאישור קצבה הגבוהה ביותר שניתן להשיג בהתאם לחומרת התיק. ואם כבר לוקחים עורך דין, מוטב שיהיה בעל ניסיון בתחום, או שיעבוד במשרד עו"ד בעל ניסיון בתחום.
ייצוג בועדות רפואיות, על מה חשוב לשים דגש?
כששוכרים עורך דין חשוב לשים דגש על טיפול בתיק בדיסקרטיות ובפרטיות מרבית, היות ומדובר במידע רפואי שאינו מיועד לזלוג לגופים לא רצויים. דוגמה פשוטה של זליגת מידע, היא הגעת מידע רפואי למעסיק על ידי 'שיחות מעלית' של עורך דין עם עמיתים לעבודה, שגרמה לפיטורין. זוהי רק דוגמה אחת, אך ישנם דוגמאות רבות נוספות. לכן זהו הפרט הראשון ברשימה והחשוב ביותר. בנוסף, עורך דין המתמחה בנזקי גוף בתחומי המשפט בארץ והמשפט הבינלאומי, הוא בעל יתרון בייצוג בוועדות רפואיות של הביטוח הלאומי. רוב עורכי הדין בתביעות נזיקין ובפרט בייצוג בביטוח הלאומי ובתביעת נזיקין נגד המעביד, גובים שכר טרחה לפי הצלחה, מומלץ להמשיך ב'מסורת' זו ולגשת רק לעורכי דין שאכן גובים תשלום רק על בסיס הצלחה. והאיחול הטוב ביותר הוא שתהיו בריאים, ולא תזדקקו לקצבאות נכות.